"Ett gyllene tillfälle att ge någonting tillbaka"

 I Tallboda utanför Linköping bor det lite över tre tusen personer.
Här finns bland annat en skola, den lokala pizzerian samt Tallbovallen. Hemmaplan för fotbollsklubben Tallboda IF som grundades 1969.
– Jag är glad för det i dag, att grundarna satte igång det här. Det krävs mycket engagemang för att starta något från grunden. Men vad mycket det har gett tillbaka till Tallboda, säger Per Enkurs, lagledare för Tallboda IF:s pojkar födda 2012.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Svenska Dagbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på KIA
D

et är tisdag och dags för träning för lagledare Per Enkurs och hans lag. En av Per Enkurs söner spelar i laget. Det var så, precis som för så många andra föräldrar som engagerar sig ideellt i föreningar, som han kom i kontakt med Tallboda IF.
– Det behövdes tränare och lagledare och jag kände att ansvar att hjälpa till för att barnen skulle få spela fotboll. Det var fem år sedan, sedan dess har jag tränat och tagit hand om grabbarna, säger han.

TALLBODA IF är en av de över 90 klubbar som skrivit under Kia och Asllanis kontrakt. Kia har sponsrat breddfotbollen sedan 2015 och 2019 blev Tallboda IF en breddfotbollsklubb. Och i maj 2020 skrev de under kontraktet. Något som Per Enkurs tyckte var en självklarhet.

Han har själv en bakgrund i breddidrott och vet hur viktigt det är att alla får en chans att utvecklas i sin egen takt.
– Mycket av det som står i kontraktet hade vi redan stort fokus på. Men samtidigt har jag lärt mig väldigt mycket och det har hjälp mig att få upp ögonen för vissa saker i mitt ledarskap som jag har förbättrat, säger han.

Som ung spelade Per Enkurs själv både fotboll och bandy, fotbollen spelade han tills han var 14 år och bandy hela vägen upp till 20-års åldern. Han minns själv vikten av att alla fick vara med och delta för att skapa en god grund för alla spelare, både på och utanför planen.
– Jag har tänkt mycket på det där, det är ett stort ansvar att ta hand om barn i de åldrarna och se till så att alla trivs och känner sig inkluderade och trygga. Inte bara för barnens skull utan för allas, hela samhällets.

Elitsatsningar

PER ENKURS ÄR SOM många andra, orolig för de problem som kan uppstå när en klubb väjer att elitsatsa för tidigt. Hans erfarenhet är att många lag tänker kortsiktigt och vill vinna varje match men missar att långsiktigt se helheten med att låta alla vara med.
Precis som forskningen säger är han rädd att vissa barn kan komma att avskräckas om det satsas för mycket för tidigt, men han tar också upp andra aspekter.
– Jag tror att risken finns att man elitsatsar för tidigt även om spelaren är framgångsrik och har talang. Även dessa talanger tröttnar. Om du börjar spela när du är 5 år gammal och spelar fram till du är tjugo har du spelat någonstans runt femton år innan du ens nått din fysiska topp, det är ganska lång tid.

Jag ser det som ett gyllene tillfälle att ge tillbaka någonting till en kultur som gett mig mycket i livet.

Per Enkurs tycker det är viktigt att barn får prova på olika idrotter för att se vad de är intresserade av och inte fastar i ett spår. Det handlar trots allt om att ha roligt i första hand. De som har roligt är de som väljer att fortsätta långt upp i åldrarna.
– Det finns flera exempel på spelare som fortsatt länge utan att vara bäst för att sedan blomma ut sent, det är spelare vi riskerar att tappa om lag börjar toppa och elitsatsa för tidig.

Men att vara lagledare för ett ungdomslag är mer än bara ha ansvar över spel och lek. Det är också ett ansvar att ta hand om nästa generations läkare, lärare, poliser och vårdarbetare och hjälpa dem få en bra start i livet och en god grund att stå på. För allas vår framtid.
– Breddidrotten har betytt otroligt mycket för mig, och det är en av anledningarna till att jag gör det här. Jag ser det som ett gyllene tillfälle att ge tillbaka någonting till en kultur som gett mig mycket i livet. Det är jätteviktigt att vi alla tillsammans hittar en väg framåt för våra unga och vårt samhälle, både på och utanför plan.

FAKTA
Asllanikontraktet
Asllanikontraktet är ett initiativ av KIA Motors tillsammans med fotbollsspelaren Kosovare Asllani. Det går ut på att öka intresset för breddfotboll i Sverige för att se till att alla får vara med och spela. Någonting som hela samhället vinner på.

ASLLANIKONTRAKTET har sin utgångspunkt i FN:s barnkonvention och de föreningar som skriver under lovar att:

  • Ingen ska diskrimineras.
  • Flickor och pojkar ska få samma förutsättningar.
  • Tränare och ledare ska respektera och behandla alla barn lika.
  • Tillfråga barn i frågor som rör elitsatsning.
  • Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn.
Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Svenska Dagbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på KIA